🐔 Cornish – svalnaté mäsové plemeno s výnimočným rastom

Cornish – široká a nízka sliepka s mohutným telom vhodná na produkciu mäsa

Úvod

Cornish je jedno z najznámejších a najvýznamnejších mäsových plemien kury domácej, ktoré zohráva kľúčovú úlohu v komerčnej produkcii brojlerov. Pochádza z Anglicka, konkrétne z grófstva Cornwall, kde bolo vyšľachtené v 19. storočí. Jeho pôvodný účel bol bojový, no dnes je Cornish známe ako plemeno, ktoré vyniká extrémnym svalovým rozvojom, najmä v prsnej oblasti. Využíva sa hlavne v hybridnom krížení pre produkciu rýchlorastúcich brojlerov.

Charakteristika plemena

Cornish je kompaktná, nízka a veľmi svalnatá sliepka. Telo je široké a hlboké, s výrazne zaobleným hrudníkom. Hlava je silná s krátkym zobákom a malým hrachovým hrebeňom. Má hrubé, svalnaté nohy a malú perovú pokrývku, čo môže spôsobiť vyššiu náchylnosť na chlad.

  • Farebné varianty:
    Najčastejšie: biela, červená, tmavá, čierna. V priemysle dominuje biela línia Cornish pre lepšie ošklbávanie.
  • Povaha:
    Kľudná až ťažkopádna, ale niekedy môže byť dominantná, najmä kohúty. V kŕdli bývajú mierne agresívne.

Úžitkovosť

Cornish je špičkové mäsové plemeno, no znáška je druhoradá.

  • Znáška: 100–130 vajec ročne
  • Hmotnosť vajca: cca 55–60 g
  • Farba škrupiny: hnedá
  • Hmotnosť kohúta: 4,0–5,0 kg
  • Hmotnosť sliepky: 3,0–4,0 kg

Vhodnosť pre chov

  • Výbeh: kvôli ťažkému telu preferuje pevný výbeh s dobrým povrchom. Nie je vhodná na veľké behanie.
  • Schopnosť lietania: minimálna – prakticky nelietajú.
  • Kvokavosť: zriedkavá.
  • Schopnosť vysedenia: zlá – kvôli hmotnosti sa neodporúča.
  • Odolnosť: nízka odolnosť voči chladu – slabšie operenie a vysoká telesná hmotnosť zvyšujú nároky na ustajnenie.

Záver

Cornish je ideálne plemeno pre mäsovú produkciu a genetickú základňu pre brojlery. V domácich podmienkach ho ocenia najmä chovatelia, ktorí chcú chovať kurčatá na mäso s veľmi dobrým výnosom prsného svalstva. Nie je však vhodné ako všeobecné nosné plemeno.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *