🥚 Sliepky a vajíčka na dvore Ľudovíta XIV.: Ako jedol Kráľ Slnko?

La Flèche

Keď sa povie „Versailles“, väčšina ľudí si predstaví zrkadlové sály, bohaté plesy a nádherné záhrady. Ale len málokto sa zamyslí nad tým, čo jedol kráľ a jeho dvor – a kto sa staral o to, aby nechýbali ani obyčajné vajíčka. A práve tie boli neoddeliteľnou súčasťou dvorskej kuchyne!


🏰 Dvor plný chute a vône

Na dvore Ľudovíta XIV. (1643 – 1715), známeho ako Kráľ Slnko, sa denne konali veľkolepé hostiny. Jedálny lístok zahŕňal desiatky chodov a nesmel chýbať ani sladký záver. Vajíčka boli kľúčovou surovinou, používali sa do omáčok, pečiva, dezertov aj ako ľahké jedlá pre aristokraciu.


🐔 Aké sliepky chovali?

V 17. storočí ešte neexistovali moderné nosnice. Na kráľovskom dvore aj v jeho okolí sa chovali najmä miestne plemená, ktoré boli dobre prispôsobené francúzskemu podnebiu a tradičnému hospodárstvu:

  • La Flèche – staré francúzske plemeno s čiernym perím a výrazným dvojitým hrebeňom.
  • Predchodcovia Bresse sliepok – v regióne Bresse sa už vtedy chovala kvalitná hydina, ktorá sa mohla dostať až na kráľovský stôl.
  • Dekoratívne a exotické plemená – darované z cudziny ako znaky prestíže. Niektoré mohli mať aj ozdobnú funkciu vo Versailles.

V areáli Versailles existovali kráľovské hydinárne, kde sa sliepky chovali nielen pre vajcia, ale aj pre mäso a zábavu detí šľachty.


🚚 Ako sa dvor zásoboval?

Kráľovská domácnosť fungovala ako veľké logistické centrum. Vajcia a hydina prichádzali z rôznych zdrojov:

  • Dodávatelia z okolia Paríža pravidelne vozili čerstvé produkty.
  • Panstvá a dvorné farmy produkovali vajíčka priamo pre potreby Versailles.
  • Vajcia sa uchovávali v popolci, slame alebo vápennom roztoku, aby vydržali dlhšie.

🍮 Vajcia ako súčasť luxusu

Vajíčka boli súčasťou mnohých tradičných jedál dvorskej kuchyne:

  • Omelettes sucrées – sladké omelety s cukrom a ovocím.
  • Pusinky a suflé – kde boli bielky šľahané do dokonalosti.
  • Pečivo a koláče, ktoré si dvor obľúbil najmä počas nedeľných obedov.

🥚 Odhad ročnej znášky vtedajších sliepok:

  • 50 až 100 vajec ročne na jednu sliepku
  • V najlepších prípadoch (napr. v teplejších oblastiach alebo pri starostlivom chove): do 120 vajec ročne

🐔 Prečo bola znáška taká nízka?

  1. Plemená neboli vyšľachtené na znášku
    Sliepky boli skôr všestranné – chovali sa kvôli vajciam, mäsu aj kvokavosti. Znáška bola len prirodzenou súčasťou ich životného cyklu.
  2. Krátke dni – málo svetla
    Sliepky bez umelého osvetlenia prirodzene znášajú menej v zime. Dvor sa spoliehal najmä na jarnú a letnú produkciu.
  3. Sezónna kvokavosť
    Väčšina sliepok kvokala a prestala znášať aj na niekoľko týždňov. Vtedy sedeli na vajciach alebo vyvádzali kuriatka.
  4. Výživa a zdravotná starostlivosť
    Kŕmenie bolo jednoduché – zvyšky, obilie, zelenina, červy. Neexistovali výživovo optimalizované krmné zmesi.

🧺 Ako to zvládali?

Aby zabezpečili dostatok vajec:

  • Chovali veľa sliepok naraz, často aj desiatky.
  • Zberali vajíčka denne, aby ich čo najviac uchovali.
  • Uchovávali vajcia v popolci alebo vápne – vydržali aj niekoľko mesiacov bez chladničky.

Z roku 1690 pochádza parížsky záznam o cenách, kde sa uvádza, že:

  • kurča stálo cca 5–6 solov,
  • vajce stálo 1 denier.

Ak mal obyčajný robotník denne príjem okolo 15–20 solov, mohol si dovoliť kúpiť:

  • 15 až 20 tuctov vajec – čo však neurobil, pretože väčšinu peňazí minul na chlieb, múku, soľ, a víno.

Pre bežných ľudí boli vajcia sezónne luxusnejšie, ale pre kráľovský dvor to bola rutinná surovina – nakupovaná vo veľkom, často vo forme naturálnych daní z panstiev alebo objednávok cez dvorných dodávateľov.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *