
Úvod pre chovateľov
Chantecler je kanadské úžitkové plemeno sliepky, ktoré vzniklo začiatkom 20. storočia v provincii Quebec. Vyšľachtil ho mních Odilon Chantecler, po ktorom dostalo aj meno. Jeho cieľom bolo vytvoriť plemeno, ktoré bude odolné voči kanadskej zime, znášať vajcia a zároveň poskytne kvalitné mäso.
Chantecler sa považuje za jedno z najodolnejších plemien sliepok na svete – dobre znáša mráz, má pokojný temperament a je ideálne do ekologického alebo samostatného chovu.
Farebné varianty
Štandardné farebné formy:
- Biela – najznámejšia, s veľmi hustým perím a svetlou pokožkou
- Partridge (jarabičia) – hnedé pásikavé perie s čiernymi prvkami
- Buff (plavá) – svetlohnedá až zlatistá farba
Biely variant je najčastejšie chovaný kvôli úžitkovosti, jarabičia verzia je vzácnejšia a výstavnejšia.
Hmotnosť a znáška
- Hmotnosť kohúta: 3,5 – 4,0 kg
- Hmotnosť sliepky: 2,7 – 3,3 kg
- Znáška vajec: 200 – 220 ks ročne
- Hmotnosť vajca: cca 60 g
- Farba vajec: Krémová až svetlohnedá
Chantecler má vysokú znášku aj počas zimy, čo je jedna z jeho hlavných výhod. Mäso je kvalitné, šťavnaté a vhodné aj na predaj ako „farmárske kurča“.
Schopnosť lietania
Plemeno je ťažké a nelietavé, ideálne do voľných výbehov bez potreby špeciálneho oplotenia. Nevyžaduje strihanie pier.
Kvokavosť a sedenie
Kvokavosť je stredná – niektoré sliepky kvokajú a vedia mláďatá dobre vysedieť, hoci nie sú najspoľahlivejšie liahnice. V domácich podmienkach sa osvedčili ako matky s miernou povahou.
Odolnosť voči počasiu
Chantecler bol šľachtený do extrémnych mrazov – má:
- Extrémne husté perie
- Malý vankúšovitý hrebeň (walnut comb) – nehrozí omrznutie
- Telo pokryté hustou srsťou aj v oblasti nôh
V zime nepotrebuje dodatočné vykurovanie, ak má suchý priestor. V lete zvláda teploty dobre, ak má tieň a prístup k vode.
Chovateľské rady
- Skvelé pre ekologické farmy a sebaobslužný chov
- Pokojné, krotké a tiché – vhodné aj do obce
- Výborne sa znášajú s inými plemenami
- Odporúča sa sucho, priestor a pestrá kŕmna dávka
- Vynikajúca znáška v zime, čo je výnimočná vlastnosť

Komentáre