Obohatené klietky, typy chovu sliepok a značenie vajec.

Sliepky vo výbehu

Čo by ste mali vedieť ako spotrebiteľ alebo chovateľ o vajciach predávaných v obchodoch.

Úvod: Viac než len vajce

Podnetom k napísaniu tohoto článku, bola moja dnešná návšteva v nemenovanom obchodnom reťazci, kde mali v ponuke vajcia z Českej republiky, Bulharska, Ukrajiny a ako správne hádate, ani jedno zo Slovenska. Nuž a po aférkach s jedovatou múkou z dovozu, otráveným alkoholom, cestárskou soľou a celkovo veľmi málo dôveryhodnými lacnými potravinami, si dávam pozor a kontrolujem pôvod výrobkov, veď normy sú rôzne, ale ak chýba dôsledná kontrola, tak jednoducho neverím a tovar z niektorých krajín nekupujem!

Každé vajce má svoj príbeh – a ten sa začína spôsobom, akým bola sliepka chovaná. Spôsob chovu ovplyvňuje nielen životné podmienky nosníc, ale aj kvalitu vajec, etiketu na obale a voľbu spotrebiteľa. Tento článok ponúka ucelený pohľad na obohatené klietky, alternatívne spôsoby chovu, ako aj značenie a kontrolu vajec predtým, než sa dostanú do obchodov.


Klietky pred rokom 2012: Temná minulosť nosníc

Do roku 2012 boli v EÚ legálne tzv. neobohatené klietky, v ktorých mala každá sliepka k dispozícii len 450 cm² priestoru – menej než rozmer listu A4. Chýbalo hniezdo, hrazda aj možnosť prirodzeného správania. Sliepky nemohli rozprestrieť krídla, škrabať, kúpať sa v prachu, ani znášať vajcia do bezpečného priestoru.

Tieto podmienky spôsobovali:

  • vysoký stres, frustráciu a stereotypné správanie,
  • zranenia a poškodenie peria,
  • oslabenú imunitu a časté ochorenia.

Od roku 2012 sú tieto klietky v EÚ zakázané a nahradené obohatenými.


Čo sú obohatené klietky?

Obohatené klietky sú modernizovanou verziou klietkového chovu, kde musí každá klietka obsahovať:

  • hniezdo na znášanie vajec,
  • hrazdu (15 cm/sliepka),
  • škrabaciu podložku alebo podstielku,
  • väčší priestor: 750 cm²/sliepka (z toho 600 cm² použiteľná plocha),
  • dostupnosť krmiva a vody pre každú sliepku.

Výhody:

  • Efektívna produkcia vajec,
  • Lepšie hygienické podmienky a zber vajec.

Nevýhody:

  • Stále obmedzený priestor,
  • Nedostatočné možnosti prirodzeného správania,
  • Zranenia a stres pretrvávajú, hoci v menšej miere.

Porovnanie typov chovu nosníc

Typ chovuOznačeniePriestor a prostredieWelfare sliepokCena vajec
Klietkový3Obohatené klietky, minimum prirodzenostiNízkyNízka
Podstielkový2Voľný pohyb po hale s podstielkouStrednýStredná
Voľný výbeh1Hala + vonkajší výbehVysokýVyššia
Ekologický (bio)0Prísne podmienky, bio krmivo, výbehNajvyššíNajvyššia

Triedenie vajec podľa veľkosti

Vajíčka sa triedia do štyroch veľkostných kategórií:

  • S (Small) – menej ako 53 g
  • M (Medium) – 53 až 63 g
  • L (Large) – 63 až 73 g
  • XL (Extra Large) – viac ako 73 g

Veľkosť je uvedená na obale a často aj na vajci (napr. „1-L“ = voľný výbeh, veľkosť L).


Značenie vajec: Ako čítať kód na škrupine?

Každé vajce predávané v EÚ musí mať vytlačený kód, napríklad:

1-SK-12345

Význam:

  • 1 – spôsob chovu (0 = bio, 1 = výbeh, 2 = podstielka, 3 = klietka),
  • SK – krajina pôvodu (napr. SK = Slovensko, CZ = Česko, DE = Nemecko, UA = Ukrajina),
  • 12345 – registračné číslo farmy.

Príklad krajín EÚ a iných:

KódKrajina
SKSlovensko
CZČeská republika
DENemecko
PLPoľsko
ATRakúsko
UAUkrajina

Kontrola vajec: Čo sa deje predtým, než sa dostanú na pult?

Každé vajce určené na predaj musí prejsť triedením a kontrolou v schválenej baliarni. Kontroluje sa:

  • čistota škrupiny,
  • praskliny a deformácie,
  • veľkosť a hmotnosť,
  • vnútorná kvalita (napr. výška bielka, poloha žĺtka),
  • čerstvosť (tzv. vzduchová bublina).

Vajíčka sú potom označené a zabalené podľa predpisov.


Záručná doba a údaje na obale

Na obale vajec nájdeš tieto povinné údaje:

  • Dátum minimálnej trvanlivosti (zvyčajne 28 dní od znášky),
  • Spôsob chovu (napr. „vajcia z podstielkového chovu“),
  • Veľkosť (S, M, L, XL),
  • Krajina pôvodu a číslo baliarne,
  • Počet vajec (napr. 10 ks),
  • Podmienky skladovania (napr. uchovávajte v chlade).

Záver: Ako si vybrať vedome

Voľba vajec podľa spôsobu chovu je viac než len otázka ceny – je to aj rozhodnutie o podpore konkrétneho spôsobu zaobchádzania so zvieratami. Spotrebiteľ má právo vedieť, odkiaľ vajce pochádza, ako bolo vyprodukované a čo tým podporuje.

Ak chceš podporiť lepšie podmienky pre sliepky:

  • sleduj prvé číslo na vajci (0 alebo 1 = najlepšie podmienky),
  • čítaj údaje na obale,
  • pýtaj sa na pôvod aj pri nákupe od drobných predajcov.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *