
Sasexka (Sussex) je staré anglické plemeno kury domácej, známe svojou jemnou povahou, úžitkovými vlastnosťami a atraktívnym vzhľadom. Vznikla už v starovekých časoch, no v modernej podobe bola vyšľachtená v 19. storočí v grófstve Sussex. Je to plemeno s univerzálnym využitím, ktoré sa teší popularite medzi malochovateľmi, ale aj na farmách a výstavách.
Vďaka svojej krotkej povahe a vysokému počtu znesených vajec je sasexka ideálnou voľbou pre začiatočníkov, rodiny s deťmi, ale aj pre tých, ktorí hľadajú plemeno s tradičným anglickým šarmom.
Farebné varianty
Sasexka sa vyskytuje v niekoľkých atraktívnych farebných rázoch:
- biela s čiernym lemovaním (kolumbijská) – najznámejšia
- červená
- biela
- modrá
- jarabičia
- strieborná
Všetky varianty majú husté, priliehavé perie, červené laloky, jednoduchý hrebeň a typickú ružovkastú kožu.
Hmotnosť a vajcia
- Hmotnosť kohúta: 3,5 – 4,0 kg
- Hmotnosť sliepky: 2,8 – 3,2 kg
- Farba vajec: krémová až svetlohnedá
- Priemerná hmotnosť vajec: 55 – 60 g
- Ročná znáška: 200 – 250 vajec
Znáška sasexiek je pravidelná a znášajú dobre aj v chladnejšom počasí. Ich vajcia majú pevnú škrupinu a výbornú chuť.
Schopnosť lietania
Sasexky takmer nelietajú, čo z nich robí ideálne plemeno pre výbeh bez vysokého oplotenia. Uprednostňujú pokojné prostredie s prístupom na trávu.
Kvokavosť a materský inštinkt
Niektoré sliepky mávajú sklon ku kvokavosti, no nie je to typická vlastnosť celého plemena. Ak kvoknú, vedia byť starostlivými matkami, ale pre liahnutie sa častejšie využívajú liahniská alebo iné kvočky.
Odolnosť voči počasiu
Sasexka je dobré celoročné plemeno, zvláda chlad i dážď, ale v období dažďov potrebuje suchý prístrešok a dobré hygienické podmienky, najmä kvôli svetlej koži a labkám.
Povaha a praktické využitie
Tieto sliepky sú mimoriadne krotké, dôverčivé a priateľské. Dobre znášajú kontakt s ľuďmi, neprekáža im manipulácia, a často sa stanú obľúbeným spoločníkom aj v detských chovoch. Využívajú sa ako dvojúčelové plemeno – na vajcia i na mäso, ktoré je jemné a šťavnaté.

Komentáre